Overslaan naar content

Martine maakt het verschil voor Eline

"Zij hield mij een spiegel voor"

Het is een donkere periode voor Eline (23 jaar) als ze na 6 operaties aan haar hand continu pijn houdt. De pijn is zo hevig dat zelfs alledaagse dingen niet meer lukken. Eline: “Ik werd zo opgeslokt door de pijn dat ik vergat te leven.” Psycholoog Martine zorgt voor het kantelpunt. “Zij hield mij een spiegel voor,” vertelt Eline in een openhartig gesprek met Martine.

Overactief pijnsysteem

Martine: “Vanaf het eerste moment dat ik Eline zag, dacht ik hier speelt zoveel meer dan alleen pijn. Eline had na 6 operaties geen vertrouwen meer in haar behandeling en haar pijnsysteem was overactief. Voorzichtig begon ik een ingang bij haar te vinden en polste ik hoe ze het zou vinden om op de kliniek te komen en intensief aan de slag te gaan om haar leven weer op te pakken.” Op dat moment onderneemt Eline weinig en brengt ze veel tijd thuis door. Ze is dan 21 jaar oud.

Kantelpunt

Eline: “Het voorstel van Martine om mee te doen aan het ALK-traject (voorheen SOLK), is voor mij echt het kantelpunt geweest.” Martine: “Ik heb heel veel vertrouwen in onze behandeling en dat gunde ik Eline ook. Ze vond het zelf nog moeilijk vertrouwen te hebben en dat was in haar geval ook logisch. Tóch geloofde het hele team dat het haar zou helpen.” Na een periode van twijfel grijpt Eline de kans met beide handen aan en verblijft ze gedurende de zomer van 2021 tien weken lang in de kliniek in Beetsterzwaag.

ALK

staat voor aanhoudende lichamelijke klachten. Dit zijn langdurige, steeds terugkerende klachten die vaak langer dan 6 maanden duren. Er is vaak geen medische oorzaak voor de klachten of er is wel een medische oorzaak, maar de klachten zijn heftiger, duren langer of geven meer last dan verwacht.

De term ALK is beter bekend als SOLK. Dat staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Deze term wordt sinds 2021 minder gebruikt en vervangen voor ALK.

Vechten

“Martine had me al gewaarschuwd dat het niet makkelijk zou worden. Daar was geen woord aan gelogen,” grapt Eline. “Ik ben mezelf meerdere keren tegengekomen. Martine hield me letterlijk en figuurlijk een spiegel voor.” Martine: “Wat ik vaak doe is laten zien wat je aan het doen bent. Eline was heel hard aan het vechten tegen de pijn en leefde met de gedachte: ik wil dit niet. Je kunt veel energie stoppen in ertegen vechten, maar dat levert vaak vooral extra spanning, frustratie en meer pijn op.”

Sterk karakter

Eline: “Ik durf wel te zeggen dat de inzichten van Martine er mede voor gezorgd hebben dat ik hier nu zo zit en dat ik mijn leven weer heb opgepakt. De karaktereigenschappen die me twee jaar geleden nog in de weg zaten, benut ik nu in positieve zin. Ik ben meteen na het ALK-traject begonnen met een Hbo-opleiding en zit nu in het tweede jaar. Daar ben ik heel trots op.” “En ik ook," besluit Martine. 

Over Martine

Martine werkt ruim 22 jaar als GZ-psycholoog en neuropsycholoog bij Revalidatie Friesland. Met veel plezier:

“Werken met kinderen en jongeren van uiteenlopende leeftijden en hun (veer)kracht mogen ervaren is wat mijn werk uniek maakt. Iedereen heeft zijn of haar eigen (complexe) diagnose, maar ze hebben allemaal de vragen: help mij het beste uit mezelf te halen en zo goed mogelijk te herstellen. En bovendien: help me het zélf weer te kunnen. Dat samen met een hecht team van verschillende disciplines verwezenlijken is het meest dankbare werk wat er is.”

Lees meer medewerkersverhalen >>

Job alert

Wil jij ook het verschil maken? Bekijk onze vacatures of schrijf je in voor onze job alert.