Overslaan naar content

Frank en Matthijs maken het verschil voor Sverre

Stel je voor, van de een op de andere dag doen je benen het niet meer. Het overkomt Sverre (12 jaar) door een functionele stoornis in zijn zenuwstelsel. Fysiotherapeuten Frank Hoekstra en Matthijs Dijkema helpen hem weer op de been.

Lopend naar huis

In februari 2022 krijgt Sverre Corona en wordt hartstikke ziek. Hij is erg moe en krijgt van de een op de andere dag uitvalverschijnselen in zijn benen. Na een periode thuis met veel onderzoeken in het ziekenhuis wordt de diagnose functionele neurologische stoornis (FNS) gesteld. Sverre wordt opgenomen op de kinder- en jongerenafdeling van Revalidatie Friesland. Zijn eerste doel is bescheiden: weer kunnen staan. “Dat is, als je al een hele poos niet op eigen benen kunt staan, een hele mijlpaal”, vertelt zijn fysiotherapeut Frank. Al gauw wordt duidelijk dat er meer in zit. Lopend naar huis wordt zijn nieuwe doel.

Sport als medicijn

Tijdens de opname van acht weken krijgt Sverre twee keer per week fysiotherapie. Afgewisseld door fysio’s Frank en Matthijs. Sverre’s moeder Fraukje vertelt: “Sport was en is nog steeds heel belangrijk voor Sverre. Hij is fanatiek korfballer en wilde dat heel graag weer kunnen”. Samen met Frank en Matthijs leert hij door te sporten zijn benen weer gebruiken. Eerst staan, later badmintonnen met behulp van de statafel en langzamerhand werkt hij toe naar lopen.

FNS

Is de afkorting van functionele neurologische stoornis. Bij FNS is er een probleem in de verwerking en aansturing van signalen ontstaan. De hersenen interpreteren de signalen vanuit het lichaam niet goed en reageren anders dan normaal. Dit kan zich uiten in problemen met bewegen (functionele bewegingsstoornissen), maar ook in andere klachten (overige functionele stoornissen). Revalidatie Friesland heeft een bovenregionale functie in de behandeling van kinderen en jongeren met FNS. 

Watergevecht

“Het is voor een jongen van (toen) 11 jaar natuurlijk moeilijk uitleggen wat hij lastig vindt of waar hij tegenaan loopt. Bij Frank en Matthijs hoefde hij niet te praten. Hier mocht hij gewoon doen. Dat maakte zelfs dat hij vergat wat hij aan het doen was, waardoor hij zijn spieren automatisch weer ging gebruiken,” vertelt Fraukje. Het moment dat het in de zomer heel warm was en Matthijs over de afdeling liep met een waterpistool en zijn waterpistool op Sverre en een mederevalidant richtte, zal Sverre nooit vergeten. Sverre: “Ineens rende ik de gang op en liep ik sinds maanden weer los.” Inmiddels gaat Sverre weer naar school en korfbalt hij zelfs weer wedstrijden. Daarmee heeft hij zijn grootste doel behaald.

Potje basketbal

Voor het interview kwam Sverre met zijn ouders terug naar de kliniek van Revalidatie Friesland. Samen met Frank en Matthijs speelt hij een potje basketbal. Frank: “Dit is waarvoor je het doet. Zeker als je hem dan weer zo ziet lopen en sportief een potje basketbal kunt spelen. Dat is wel uniek.” Matthijs: “Zodra iemand met ontslag gaat, blijven er natuurlijk doelen. Zoals voor Sverre het weer kunnen spelen van wedstrijden. Ik vind het heel mooi dat we daaraan bij hebben kunnen dragen. Dan ben ik stiekem best trots op mijn werk.”

Over Frank en Matthijs

Frank werkt sinds 2011 bij Revalidatie Friesland. Sinds 7 jaar werkt hij met veel passie op de kinderafdeling. Frank: “Het mooiste vind ik samen met kind, ouders en behandelteam samenwerken om stappen vooruit te kunnen maken voor het ultieme doel: weer naar huis kunnen”.

Lees meer medewerkersverhalen >>

Matthijs is sinds 2017 fysiotherapeut bij Revalidatie Friesland. Matthijs: "Het op een speelse manier jongeren uitdagen en boven zichzelf laten uitstijgen. Daar doe ik het voor. Je krijgt er zoveel voor terug".

Job alert

Wil jij ook het verschil maken? Bekijk onze vacatures of schrijf je in voor onze job alert.