Overslaan naar content

Rixt maakt het verschil voor Tessa

"Ze is meer dan alleen een fysiotherapeut"

Het is donderdagmiddag 15.00 uur. Het favoriete moment van de week voor Tessa. Tessa is 9 jaar en heeft de ziekte van Pompe. Een erfelijke spierziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden. Sinds een jaar is ze volledig rolstoel gebonden. Iedere donderdagmiddag zwemt ze samen met haar favoriete fysiotherapeut Rixt. “Tessa is gek op Rixt. Ze is meer dan alleen een fysiotherapeut", zegt Tessa’s moeder Armanda.

Bijzondere band

Als Tessa met de lift in het water zakt, wordt de lach op haar gezicht steeds groter. Giechelend spettert ze Rixt nat. “Rixt en Tessa hebben een bijzondere band" vertelt Armanda vanaf de rand van het zwembad. Armanda: “Al vanaf het begin is Rixt betrokken bij de behandeling van Tessa. Ze kent haar verhaal en vooral wat voor meisje het is. Tessa kijkt iedere week uit naar het moment dat ze weer samen met Rixt mag zwemmen. Het helpt haar niet alleen fysiek maar ook mentaal. Zwemmen met Rixt geeft haar zoveel energie"

De ziekte van Pompe

is een zeldzame erfelijke spierziekte waarbij de skeletspieren, de ademhalingsspieren en de hartspier worden aangetast. De ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym zure alfaglucosidase (GAA). Dat enzym heb je nodig om suikers (‘glycogeen’) in je cellen af te breken. De zeer progressieve vroege vorm openbaart zich binnen enkele maanden na de geboorte. Door behandeling met enzymvervangende therapie kunnen de kinderen langer leven en zich, afhankelijk van het moment van de start van de behandeling, normaal ontwikkelen.

Bron: spierfonds.nl

Twee jaar geleden liep ze nog

Het verloop van Tessa’s ziekte is onzeker. In de afgelopen 2 jaar heeft Tessa veel in moeten leveren. “Twee jaar geleden liep ze nog, nu is ze rolstoel gebonden. Dat geeft wel aan hoe progressief het verloop van haar ziekte is" zegt Armanda. De toekomst is onzeker en dat is lastig voor Tessa, haar ouders en haar zusje Sanne. “Als ouders van een ziek kind word je geleefd. Er staat een team van 15 specialisten om Tessa heen, wat ook nog wel eens wisselt. Het helpt dan als er iemand is die je begrijpt en Tessa’s verhaal, van voor naar achter, kent. En als er iets geregeld moet worden? Dan doet Rixt dat. We kunnen altijd op haar rekenen”

Mooi werk

Rixt reageert met een lach op haar gezicht op de mooie woorden van Tessa’s moeder. “Het doet me goed om te horen dat Tessa en haar ouders zo veel steun aan mij hebben. Het is wat mijn werk zo mooi maakt, maar het is ook wie ik ben. Tessa is altijd vrolijk. Ze heeft altijd zin om wat te doen en is een echte doorzetter. Dan denk ik: ze heeft zoveel meegemaakt en is zo vaak behandeld. Toch is Tessa altijd enthousiast. Daar heb ik veel bewondering voor”, zegt Rixt. Voor volgende week heeft ze Tessa’s zusje Sanne gevraagd om met haar mee te zwemmen. Rixt: “Hoe cliché ook: het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken”, besluit Rixt.

Over Rixt

Rixt werkt sinds 2007 als kinderfysiotherapeut bij Revalidatie Friesland. Ze is trots op haar werk:

"Het op een speelse manier werken met kinderen en ze zo onbewust een stapje verder helpen in hun ontwikkeling. Als kinderfysiotherapeut én overstijgend samen met mijn collega’s van andere behandeldisciplines en ouders. Dát is wat mijn werk uniek maakt".

Lees meer medewerkersverhalen >>

Job alert

Wil jij ook het verschil maken? Bekijk onze vacatures of schrijf je in voor onze job alert.