Overslaan naar content

Houineke de Wilde

‘Samen een kopje koffie drinken kan al het verschil maken’Houineke (51) weet eigenlijk niet eens meer precies hoe lang ze al als vrijwilliger werkzaam is. Maar dat ze dit met veel plezier doet dat is zeker!  Houineke vertelt: “Vrijwilligerswerk is voor mij heel zinvol en verrijkend.”

Houineke: “Ik heb een sterke motivatie om met mensen te werken. Ik ben een sociaal mens die graag iets voor een ander wil betekenen. Daarom past een vrijwilligersfunctie binnen de zorg ook goed bij mij. Misschien ook omdat ik hier beroepsmatig wat mee had willen doen, maar dat is er nooit van gekomen. Ik wilde een tijd geleden graag vrijwilligerswerk gaan doen en ik ben toen zelf naar verschillende organisaties gestapt om te vragen of ik iets kon betekenen. Zo ben ik onder andere bij Revalidatie Friesland terecht gekomen.”, legt ze uit.

Kopje koffie

Houineke werkt als gastvrouw op de kliniek van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag en is daarnaast ook wandelvrijwilligster. “Als gastvrouw probeer je er te zijn voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Meestal tref ik de mensen in de huiskamer voor een praatje en een kopje koffie. En soms zoek ik mensen ook op. Dan kunnen ze nog niet zo makkelijk zelf naar de huiskamer komen bijvoorbeeld. Er is ook een prettige samenwerking met de verpleging. Die attenderen mij er ook op wanneer er iemand is die wel behoefte heeft aan een beetje aandacht of een praatje”, vertelt Houineke.

Begrip en aandacht

Houineke is één dagdeel in de week bij Revalidatie Friesland. En op andere dagen werkt zij ook nog als vrijwilligster bij een zorginstelling met dementerende ouderen. “Ik vind deze contacten heel waardevol. Je kunt al een verschil maken door alleen al een beetje begrip en aandacht te hebben voor de ander. Zo maak ik elke dag wel weer iets bijzonders mee. Het werk is in die zin ook voor mij heel verrijkend.”